Intimiteten og nærvær i parforholdet

Som sagt kan det at være i relationer være noget af det smukkeste – og udfordrende – at være i. Det er et af de største læringspotentialer, jeg kender. Fordi vi i vores nære relationer bliver spejlet i alt, hvad vi er og gør. Vi bliver konfronteret både med det, der virker, og det, der ikke gør.

Vi bærer alle en rygsæk af historier og livserfaringer på godt og ondt, når vi mødes i en ny intim relation. Rygsækkens indhold er formet af vores betingelser, skabt af interaktionen og relationen til vores forældre, primære omsorgsgivere og andre nære relationer. 

Disse betingelser præger vores evne til og udgangspunkt for at være i en kærlighedsrelation, da de afspejler vores tidlige erfaringer med kærligheden –  vores successer, fiaskoer, kvaliteter og smerte.

Når vi bliver sat under stort pres, bliver usikre på os selv og hinanden eller bliver konfronteret med en gammel smerte, begynder udfordringerne at dukke op. Særligt hvis vi ikke har lært, hvordan man forholder sig til konflikter, ubehagelige eller svære følelser ( hvilket de færreste har!!).

 

Vores frie valg – fokus på skyld, fejl og mangler – eller nydelse, leg og livslæring?

 

Det er her privilegiet af det frie valg kommer ind. For vi har ALTID et valg – Eller i hvert fald retten til at VÆLGE, hvordan vi vil forholde os til og agere i en given udfordrende situation:

  • Peger vi fingrene ud af, giver alle de andre og hele verden skylden? 
  • Peger vi fingrene ind af og tager selv hele skylden? 
  • Kigger vi ud over behovet for “placering af skyld”, som blot er en primal overlevelsesmekanisme ?
  • Kan vi finde modet til vende fokus på at forbinde os, vokse og lære sammen – også når det er svært og intenst?  
nina-hill-VsbdJGrjmp8-unsplash

Kan vi forholde os åbne og undrende?

 

Mens vi hver i sær besvarer spørgsmålene:

  • Hvad fortæller denne situation om mig? 
  • Hvad er mit bidrag til og ansvar for, at vi er kommet hertil? 
  • Hvad skal jeg lære og huske om mig selv, mine behov, grænser, skygger og kvaliteter?
 

Jeg ved, det kræver mod at kigge sig selv og hinanden så dybt i øjnene, bevidst at tage ansvar for egen væren, ord og handlinger samt stile højere end overlevelse. At det kræver forpligtelse, sved og tårer, at vokse og udvikle sig sammen.

OG jeg ved, det er hele “investeringen” værd at gøre forsøget – i form at den nærhed, værdighed, respekt og kærlighed jeres forhold bliver beriget af uanset om I finder vejen sammen eller ej.

Er I klar?

For så vil jeg elske at være jeres støtte på relationernes eventyr, med alt hvad det indebærer.